ПОЛЗИТЕ ОТ ЧЕТЕНЕТО                                      

Мили родители, домът е мястото, където децата се учат да обичат да четат.

Съществуват множество ползи от четенето на книги при децата. Може би сте се питали кога децата започват да четат или пък как да научим детето да чете. Всичко започва тогава, когато вие започнете да запознавате вашето дете с приказни книги и истории, запалвайки интереса още от първите години на детето. Това освен че заздравява връзката между децата и родителите, намалява агресивното поведение и помага за развитието на комуникативните им качества.

Четенето на малки деца влияе върху мозъчната им дейност и може просто да им даде тласък, който им е необходим, за да подкрепят и насърчават уменията си за ранно четене. Изследванията показват, че специфични области на мозъка са засегнати, когато на малките деца им се четат редовно книги за деца у дома от ранна възраст. Тези области са от решаващо значение за езиковото развитие на детето.

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания усвояват, а знанието е важно във всички аспекти на живота. Има много изследвания, които показват, че четенето на книги на бебета и малки деца им дава преднина и помага за тяхната подготовка за училище по-късно.

Важно е вие самите да сте любители на художествената литература и да прекарвате известно време вкъщи с книга в ръка, за да ги насърчите да следват примера ви. Примерът на подражание е от съществено значение. Децата в тази възраст копират поведението на хората от най-близкото си обкръжение.

Ако детето ви прекъсне по време на четене, това означава, че проявява интерес - добър знак за обратна реакция. Изслушвайте го какво има да каже и поддържайте дискусия. Четете бавно, дори може да изпеете част от текста. Правете паузи. Посочвайте картинките (ако има такива) и го мотивирайте да ви разказва какво вижда. Повторете, ако е необходимо. Така ще запалите искрата на четенето и ще го мотивирате още повече.

Четете на детето си, дори след като само се е научило да чете, и го правете с удоволствие – това увлича и неговото внимание и му показва, че четенето е удоволствие за вас. Играйте ролеви игри и разговаряйте за книгите.

Напълно нормално е малкият ви събеседник да губи лесно концентрация. Позволете му да участва максимално в целия книжен ритуал. За да задържите вниманието му, добра идея е да му позволите да сменя страниците.

Четенето вечер също е ритуал, но трябва да четете по всяко време на деня, на всяко място. На ваканция, на село, в автобуса, сутрин, вечер. Четенето е свободна дейност, няма точно определено време и място.

Детето може да избира книгите само, да държи и да отгръща страниците. Това е свързано с радостта, свободата, удоволствието да държиш и притежаваш тази или онази прекрасна книга. Оставяйте го и само да се заиграва, да си говори, да се преструва, че чете. Не го поправяйте или насочвайте към "правилното". Нека следва собственото си чувство.

Нека книгите бъдат на достъпно за детето място. Осигурете му разнообразни книги и ги подредете в домашната библиотека, на видимо място. Така то няма да ги "забрави" и несъмнено често ще посяга към тях.

Чрез последователно четене на детски книги всеки ден, детето ви ще се научи да се концентрира и да седи спокойно за по-дълги периоди от време, което може да помогне по-късно, когато отиде на училище.

Едно от големите предимства на четенето с деца е да се наблюдава растящото им въображение. Когато наистина участваме в една книга, си представяме какво правят героите. Представяме си обстановката като реалност. По този начин детето има възможността да преживее редица ситуации и да стъпки в обувките на множество герои, до които не би могло да се докосне в реалния свят.

Когато едно дете може да се включи в историята, това му помага да развият съпричастност. Те се идентифицират с героите и чувстват това, което чувстват те. Децата започват да разбират емоциите на героите. В по-късен етап от развитието им, това качество е вероятно да ги направи по-добри приятели и по-социални личности. 

Книжките за деца са форма на забавление.Толкова много технологии в наше време, като телевизия, видео игри, смартфони и приложения, са популярни сред децата. Въпреки това, четенето на добра книга, в която детето ви проявява интерес, може да бъде също толкова забавно. С всички негативни влияния на времето пред екрана, избирането на книга, която интересува детето ви, и или четенето заедно, както и позволяването им да прелистват страниците сами, определено е по-добър вариант. Едно от основните предимства, които подчертават важността на четенето с бебета и малки деца е, че те са по-склонни да избират книга, която да четат за удоволствие пред друга дейност, когато им е скучно.

Четенето заедно помага за създаването на връзка.Няма нищо по-хубаво от това да се гушкаш до малкото си дете и да четеш книга или история за лека нощ. Прекарването на време един с друг, четенето и говоренето може да доведе родителите по-близо до децата им и да създаде връзка, основана на доверие и споделеност.

Време е да споделите четенето на книги с вашето дете.

Направете правилния избор с нашите детски книги в зависимост от интересите на вашето дете. Разгледайте разнообразните ни предложения!......

https://www.cdg66detskirai.com/images/bibliotechen-fond-dg.pdf

Литература:

https://funsmarttoy.com/article/zashto-decata-tryabva-da-chetat-knigi

Защо децата трябва да четат книги: 10 ползи от четенето, Jun/28/2019

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.edna.bg/backtoschool/kak-da-vyzpitame-chetiashti-deca-4658969

Как да възпитаме четящи деца?; 27.08.2020 12:15

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.hera.bg/s.php?n=5071

Как да си отгледаме четящо дете? Ранната възраст; Цвети Танева

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://britanica-edu.org/blog/kak-da-vzpitame-malki-chitateli

Как да възпитаме малки читатели?; 06.08.2020 г.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://bg.ajd-mr.org/cch-nui-dy-con-yu-c-sch-42a6c0

Начини за възпитанието на децата да обичат четенето; 2021 г.

https://www.hera.bg/s.php?n=5071

Как да си отгледаме четящо дете? Ранната възраст, Цвети Танева

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------